1. Flexibilitatea. De la alegerea locatiei, a perioadei, a felului in care imi organizez timpul dupa bunul plac, pana la costurile pe care le implica toata treaba asta. Poate vreau o cazare pe plaja sau sa schimb locatia dupa cateva zile, intr-o zi vreau sa ma plimb si in alta sa lenevesc, sa imi aleg singura ce vreau sa vizitez, cand si cat sa platesc pentru tot.
2. Documentarea si informarea. Va spun cu mana pe inima ca imi face mare placere sa ma informez despre locuri, oameni, obiceiuri, clima, transport, transferuri, citind experientele altora care au beneficiat deja de ceea ce caut eu. In limita timpului disponibil, pentru mine este o relaxare si in al doilea rand o utilitate. Imi aleg vacanta in cunostinta de cauza, stiu la ce sa ma astept si la ce nu, imi conturez un vis la care adaug putin cate putin pana se implineste. Si mai mult de atat, le pot impartasi cu altii care au nevoie.
3. Aleg ce vreau eu, nu ce vor altii sa imi vanda. Am in minte cateva criterii de care tin cont si de la care nu fac rabat, la fel cum am altele pentru care sunt dispusa si la compromisuri. Si daca tin cont de punctul 2, aleg in cunostinta de cauza.
4. Parerile a mii de oameni vs parerea unui singur agent (de turism). Am posibilitatea sa citesc zeci, sute sau mii de review-uri (depinde de interesul si timpul meu) a celor care au fost intr-un anumit loc, s-au cazat, au mancat sau au beneficiat de diferite servicii, sau pot sa merg pe recomandarile unui agent de turism care are ineresul sa vanda ceva anume, nu neaparat sa-mi ofere cea mai buna solutie. (Cu privire la review-uri parerile sunt impartite, cert este ca sunt subiective, insa destule site-uri de rezervari nu permit review decat de la clientii care au rezervat prin ei si s-au cazat acolo, deci exclus alte “manevre”).
5. Rezervarile – pe cont propriu. Pentru unii (ca mine) este un avantaj, pentru altii un dezavantaj si o bataie de cap in plus. Aici fiecare o ia cum vrea, dar in principiu de pe site-urile care ofera vacante DIY poti afla pas cu pas cum se face.
6. Asigurarile. In cazul vacantelor DIY exista mai putine optiuni decat la ofertele agentiilor de turism. Aici nu gasesc asigurare Storno de exemplu, dar la achizitionarea unui bilet de avion pot opta (pentru niste bani in plus) sa imi platesc asigurare. De altele nu prea am nevoie, pentru ca in general cazarile rezervate online se platesc la fata locului.
7. Nu exista comisioane. Pentru ca ti se pune la dispozitie gratuit o idee, optiune de concediu, si tu beneficiezi de ea facandu-ti singur rezervarile pe site-urile indicate, sau la fel de bine pornind de la ideea asta poti cauta si altele, dupa placul tau.
8. Daca apar probleme, mi le rezolv singur(a). Avantaj sau dezavantaj. Insa de multe ori gasesc solutii si le rezolv, spre deosebire de un faliment care ma lasa cu banii dati sau printr-un colt uitat de lume. De exemplu compania aeriana daca face o gafa, o repara sau ofera ceva mai bun in schimb. La cazare, daca e rezervata printr-un site serios sun direct la cei prin care am facut rezervarea si pot “obliga” gazda sa imi ofere o alternativa mai buna. Pentru accidente exista asigurarile de sanatate optionale fara de care va sfatuiesc sa nu plecati niciunde. pentru problemele “legale” exista site-ul MAE de unde sa avem mereu la indemana un nr de telefon al ambasadei sau consulatului.
9. Toate serviciile incluse – NU. Adica pentru cei care prefera varianta comoda de a nu-si bate capul, de a avea transferurile asigurate, mancare all inclusive si alte optiuni, le recomand serviciile agentiilor de unde cumpara un pachet complet. Insa cu putina precautie, pentru ca nu toate agentiile sunt la fel de serioase in ceaea ce priveste serviciile oferite clientilor (ofera informatii eronate sau incomplete, sau pentru superofertele pe care le vand fac mari compromisuri de care clientul afla la fata locului – camere la subsol sau intr-o aripa nerenovata a hotelului, vedere la parcare, departe de punctele de interes, mancare de calitate indoielnica, excursii mai scumpe, program ciudat). Asta nu inseamna sa nu aveti incredere, doar sa fiti precauti si sa va informati, pentru ca puteti la fel de bine sa aveti si surprize foarte placute si servicii de calitate.
10. Costurile. Cred ca cel mai important criteriu pentru alegerea unei vacante DIY, este sa platim de cateva ori mai putin decat printr-o agentie. Puteti lua in calcul inclusiv “plata in rate” pentru ca daca planificati din timp si urmati pasii in ordine, incepeti prin achizionarea unui bilet de avion (plata integrala) si apoi la destinatie (peste cateva luni) achitati cazarea. Intre timp va mai puteti rezerva transferuri, circuite si excursii sau orice altceva ati mai vrea sa aveti acolo inclus si puteti plati din timp. De obicei ofertele de acest tip se bazeaza pe promotiile la biletele de avion (pentru care trebuie sa fiti pregatit si sa va hotarati repede) ceea ce poate scadea cu mai mult de jumatate costul vacantei.
Ce va sfatuiesc? Visati, informati-va, alegeti, rezervati si bucurati-va de vacanta de vis creeata de voi fix asa cum va place, unde va place si la bugetul care va convine.