Este genul de destinatie pentru care as lasa pozele sa vorbeasca, fiind considerata cea mai frumoasa insula din Europa. Si scumpa, de aceea probabil cei mai multi o viziteaza doar o zi (asa cum am facut si noi). Multi oameni […]
Este genul de destinatie pentru care as lasa pozele sa vorbeasca, fiind considerata cea mai frumoasa insula din Europa. Si scumpa, de aceea probabil cei mai multi o viziteaza doar o zi (asa cum am facut si noi). Multi oameni de renume mondial au poposit ori s-au retras aici si probabil din acest motiv si preturile sunt pe masura luxului. Dar pentru atmosfera boema pe care care o poti savura cinand la o terasa privind apusul cand majoritatea turistilor pleaca, merita sa petreci aici macar cateva cateva zile, chiar daca preturile la cazare nu scad sub 100 de euro/noapte si trec binisor de 1000. Dar pana la urma din atatea oferte, tot are fiecare ce alege.
Micuta insula de doar 10 km patrati are doua orase: Capri si Anacapri, cu cladiri vechi si stradute inguste, pietruite, pe care se strecoara cateva masini in miniatura. Pana si autobusele care fac legatura intre port si orase sunt mult mai mici decat cele cu care suntem obisnuiti, dar fac fata cu brio pe drumurile abrupte care serpuiesc printre stanci. Pentru ca stancile fac deliciul acestui loc si formeaza un peisaj unic.
Pentru legatura intre port si orase am folosit autobusul (1,8 euro bilet/sens), dar exista si taxiuri, iar hotelurile asigura transfer.
Deoarece aveam cam 8 ore la dispozitie (timpul maxim pe care l-am obtinut plecand cu feribotul la prima ora si intorcandu-ne cu unul dintre ultimele, dupa amiaza) am tinut cont de alte recomandari si am stabilit urmatorul traseu: port, Anacapri, Monte Solaro, Capri Town si intoarcere in port.
Din cauza timpului scurt, imediat cum am debarcat in port ne-am asezat la rand in statia de autobus ca sa reusim sa urcam in primul bus ce avea sa ne duca in Anacapri, aproape de varful insulei. Acolo ne-am oprit la o terasa chiar langa treptele de la urcarea spre telescaun.
Pentru ca nu puteam rata privelistea de pe Monte Solaro (aproximativ 500 m inaltime), am urcat cu telescaunul sa prind cerul senin de dimineata si sa evit caldura si aglomeratia din jurul pranzului. Un bilet costa 10 euro pe sens sau 18 euro dus-intors si trece pe deasupra livezilor, a gradinilor terasate pline de flori sau a catorva casute cochete asezate razlet pe munte. Sus exista un bar unde se poate sta la terasa, dar cei mai multi vin aici pentru a admira toata privelistea de jur imprejurul insulei inconjurata de paduri de pin, flori si nu in ultimul rand marea albastra cu stancile care ies din ea.
Privesc in jos spre o aglomeratie de yacht-uri si aud un ghid in spatele meu cum explica unui grup de turisti asiatici ca acolo se afla o plaja privata unde vin multe vedete si acosteaza direct langa ea, ca sa nu se intalneasca pe insula cu oamenii de rand.
Inapoi la telescaun si am coborat in Anacapri, orasul mai linistit al insulei si mai putin exclusivist, dar cu privelisti incantatoare. Ne-am plimbat pe stradutele inguste printre casele albe si pline de flori, de la Casa Rosa in centru (care gazduieste expozitii de arta) pana am ajuns la Vila San Michele, fosta resedinta a medicului suedez Axel Munthe, care a fost transformata in muzeu si poate fi vizitata atat casa cat si gradinile acesteia (7 euro intrarea). Pentru cei care vor doar sa se bucure de aceeasi panorama superba vazuta la fel ca si din gradina vilei, o pot face gratuit imediat ce trec de intrare, cu 100m mai incolo.
Am coborat spre Capri Town tot cu autobusul, pentru ca timpul era pretios, si aici ne-am fixat pe doua obiective.
Mai departe pe drumul numit Via Tragara se ajunge in punctul de belvedere de unde se pot admira cel mai bine stancile Faraglioni, de multe ori sunt asociate cu imaginea reprezentativa a insulei.
Piazzeta Umberto este centrul istoric al insulei si locul principal de intalnire a celebritatilor. La orice restaurant mananci sau alegi sa bei o cafea, vei putea vedea poze cu vedetele care le-au trecut pragul, le-au atins mesele, gustat mancarea. Ca prin toata insula, cuvintele de ordine sunt romantism, rafinament, eleganta, lux. Singurul inconvenient: este foarte mica si turistii se calca in picioare. Dar e pitoreasca si foarte chic impreuna cu biserica San Stefano si Turnul cu ceas care strajiieste piata.
Pentru ca timpul s-a scurs mai repede decat de obicei, a trebuit sa ne intoarcem in port si in loc de autobus am ales sa coboram cu funicularul in 2 minute, la acelasi pret (1,8 euro). Am salvat timp cat sa ne ajunga de o baie pe plaja pietroasa de langa port si o mica plimbare la magazinele de pe strada care se intinde de-a lungul tarmului.
Apropo de port, se spune ca aici sunt preturile cele mai mici de pe toata insula atat la mancare cat si pentru mici cumparaturi, dar nu regasim brandurile de lux din Capri Town sau magazinele cu sandale lucrate manual ori obiectele de ceramica facute de localnici (m-a socat pretul unui magarus mic – 700 euro).
De asemenea in Anacapri preturile sunt mai prietenoase decat in Capri Town, fiind ceva mai putini turisti si este recomandat sa mancati aici. Exista si varianta supermarket (Deco se numeste) pentru mici cumparaturi gen apa, rontaieli, sandwich-uri, insa neaparat sa incercati limonadele care se vand pe marginea drumului, facute din delicioasele lor lamai gigant.
Alte locuri de vizitat in Capri (dar pentru care noua nu ne-a ajuns timpul) sunt celebra Grota Albastra unde se intra cu barca dupa ce fiecare sta la o coada maricica, sau croaziera in jurul insulei cu opriri la Arco Naturale si Stancile Faraglioni. Mai exista si muzee, biserici, gradini, dar cel mai placut sentiment il ai plimbandu-te pe stradutele inguste si bucurandu-te de arhitectura lor unica si peisajul spectaculos.
Nu stiu sa inchei mai bine postarea despre Capri decat ca este unul din locurile in care imi doresc sa ma reintorc si sa savurez pe indelete atmosfera, sa ma bucur de fiecare loc, de fiecare moment, fara sa stau mereu cu ochii pe ceas.