Cipru, varianta exotica a Europei Micuta insula din Mediterana este una dintre putinele tari ale Europei care se bucura de o vreme insorita tot timpul anului, ceea ce ii confera un aer exotic chiar daca nu este in adevaratul sens […]
Micuta insula din Mediterana este una dintre putinele tari ale Europei care se bucura de o vreme insorita tot timpul anului, ceea ce ii confera un aer exotic chiar daca nu este in adevaratul sens al cuvantului. Peisajul nu este extraordinar, dar plajele si apa pot concura lejer cu cele din insulele tropicale. Bine, nu toate, dar cele are mie mi-au placut cel mai mult mi-au si lasat senzatia asta.
Insula este impartita in doua teritorii: NE apartine Turciei, si SV care apartine statului Cipru si este cunoscuta drept partea greceasca. Nicosia este singura capitala din lume impartita intre doua tari, unde granita (denumita si “linia verde” imparte centrul vechi in doua. Se poate trece lejer doar cu pasaport (sau CI), insa mai greu cu masina. Pentru cei care vor sa viziteze partea de N, se organizeaza diferite excursii. Din cate am inteles, partea turceasca este mai pitoreasca, cea greceasca mai dezvoltata.
Pentru vacanta noastra, am impartit insula in doua: V si E. Partea vestica a fost mai mult pentru vizite si plimbari, iar cea estica pentru plaja si relaxare. De asemenea am observat ca partea de E este mai dezvoltata din punct de vedere turistic, acolo fiind intalnite cele mai frumoase plaje si statiuni. In partea de V este mai mult un mix intre localnici si turisti, in special in cel mai cosmopolit oras al insulei, Limassol.
Paphos este renumit ca fiind un oras istoric pentru ca aici se afla vestigii antice aflate in patrimoniul UNESCO: Mormintele Regilor, Mozaicurile, Casa lui Dionysos, Stalpul lui Pavel (de care se spune ca a fost legat si biciuit cand a poposit aici intr-una dintre calatoriile lui), biserica Kyriaki Chrysopolitissa, Acropola si Odeonul, Fortul aflat chiar pe malul marii in capatul falezei, precum si ruinele multor temple. Tot in apropiere se afla si stanca Afroditei sau baile lui Adonis. Pentru plaja, este recomandata Coral Bay care se spune ca ar fi cea mai frumoasa din oras desi se afla in afara lui.
Muntii Trodos (inalti de aproape 2000m) ascund cateva sate de unde se pot admira peisaje frumoase cu taverne la care se mananca bine, manastiri si cascade. Aici s-au pastrat bine traditiile asa ca turistii sunt invati alaturi de localnici sa ia parte la confectionarea obiectelor de artizanat, sa vada cum se produce vinul sau uleiul de masline. Uneori, iarna muntii sunt acoperiti de zapada unde exista chiar si o partie de ski pentru cei carora li se face dor de racoare si vor sa se bucure de sporturile de iarna.
Protaras este statiunea care mie mi-a placut cel mai mult: eleganta (mi-au placut mult cladirile albe cu ferestre si usi albastre), ceva mai linistita dar totusi cu multe posibilitati de petrecere a timpului, plaje frumoase si mari. Sunrise Beach a fost cea pe care am poposit, alaturi de care se afla restaurante, cafenele si hoteluri luxoase, cu posibilitatea de a practica numeroase sporturi nautice. Si plaja Fig Tree Bay merita amintita, chiar daca nu am ajuns acolo, insa are recomandari bune.
Cape Greco este un parc natural renumit pentru tarmul stancos si pesterile sale, dar si pentru culoarea frumoasa a apei. Se poate ajunge cu autobusul, cu masina inchiriata sau pe mare cu croaziere care au acest punct de oprire. Zona este destul de pustie, insa exista ceva taverna gen chiosc de unde se poate cumpara cate ceva de baut si rontait.
Excursii: insula este plina de agentii care vand excursii, desi multe dintre ele se pot face pe cont propriu. Mai putin croazierele, pentru care exista bilete atat la agentii cat si in fiecare port. In general sunt combinate intre mai multe puncte de atractie de pe insula (cum ar fi Cape Greco cu orasul-fantoma Famagusta si delfinii din larg) dar exista si croaziere tematice pe vapoare cu pirati, sau submarine.
Noi am ales submarinul Nemo (mai exista si cel Galben, diferenta de traseu si program la bord) pentru ca isi doreau copiii sa vada pestii in adancuri. I-au vazut, dar numai cand a coborat scafandrul sa le dea de mancare. Nu s-a vazut nici nava naufragiata, dar am admirat pesterile calcaroase de pe mal si cine a vrut a avut ocazia sa inoate atat in pesteri cat si in larg.
Alte atractii ca si variante de distractie in special pentru copii ar fi AquaPark-urile (langa Ayia Napa sau Limassol) si Camel Park langa Larnaca.
Larnaca este principalul punct de tranzit, aici fiind si cel mai mare aeroport al insulei. Nu pot spune ca am vizitat orasul, pentru noi a fost doar un punct de legtura, insa mi-a placut zona Finikoudes unde se imbina orasul cu plaja, faleza si punctul de legatura a transportului in comun pe insula. Plaja de aici are un nisip gri, dar fin, lata si amenajata, alaturi de tot felul de restaurante, magazine si hoteluri. Nu departe se afla plaja Mckenzie care se spune ca ar fi la fel de frumoasa, dar la care nu am ajuns.
Cazarea: pentru primele trei nopti am ales Limassol (Elenas Home – 100 euro / apartament, 3 nopti) si pentru urmatoarele 7 nopti Ayia Napa, mai precis Nissi Beach (Napasol Boutique Hotel 850 euro / high deluxe suite cu mic dejun inclus).
Prima varianta de cazare a fost ok, dar nu ne-a impresionat decat ospitalitatea gazdei. Zona este destul de izolata, dar aproape de autostrada, ceea ce este un avantaj pentru cei care inchiriaza masina si vor sa iasa usor din oras.
A doua varianta ne-a incantat si ne-am intoarce oricand, hotelul este nou, micut si cochet, cu patron vietnamez care ne-a recomandat sa incercam mancarea lui traditionala si nu ne-a parut rau.
Mancarea este diversa atat din punct de vedere al gusturilor cat si al buzunarelor. In supermarket este mai scumpa decat la noi in tara, tavernele servesc specialitati grecesti si am apreciat faptul ca in meniu este specificat daca fructele de mare sunt congelate sau proaspete (cu diferenta de pret de rigoare, dar clientul stie ce alege), caracteristica locala fiind portia imensa de meze (preparate pe baza de carne – pui, porc, vita sau peste si fructe de mare) cu garnituri, salate si multe sosuri. O portie se comanda pentru minim 2 persoane si preurile sunt undeva intre 40-50 euro.
Recomand magazinele Zorpas pentru gustari, salate proaspete, patiserie si prajituri delicioase. Exista peste tot pe insula, nu au cum sa nu fie gasite.
In rest ca in orice tara care se respecta, satisface si gusturile pasionatilor de fast-food, intalnite la tot pasul.
Transport: Inspre insula cu avionul. Pe insula cu masina inchiriata (se conduce dupa model britanic) sau reteaua lor bine pusa la punct de autobuse care fac legatura intre orasele de pe insula (biletele costa in jur de 1,5 euro pentru liniile intercity si se cumpara de la sofer). Exista autostrazi care leaga orice punct al insulei, orasele si aeroportul. De fapt au doua aeroporturi: unul in Larnaca si altul in Paphos.
Noi am optat pentru masina inchiriata pentru cinci zile (120 euro) dupa care am ramas la plaja si nu am mai avut nevoie. Pentru cei care aleg varianta asta, ii sfatuiesc calduros sa plateasca o asigurare extra care ii fereste de surprize neplacute in caz de incidente/accidente.
Temperaturi: Iarna temperaturile ajung lejer la 20 de grade iar vara prefer sa ma limitez la a spune ca e foarte cald 🙂 Este perfecta pentru a fi vizitata tot timpul anului, desi doar iarna este considerata extrasezon, atunci este perioada cea mai buna pentru un city break si evadare de la frigul din tara.
Alte costuri si recomandari: moneda locala este euro. CI este actul care vi se cere la intrarea in tara (pasaport pentru copii).
Preturile sunt ceva mai mari decat in tara noastra, dar nu cu mult mai mari. De exemplu pe plaja, doua sezlonguri si o umbrela costa 7,50 euro si aveti inclusa parola de la WiFi. Daca mai doriti ceva in plus, cumparati separat 🙂
Taxi-urile costa in jur de 40-50 de euro din Larnaca in Limassol, sau din Larnaca in Ayia Napa ori Protaras. Cu autobusul se circula foarte bine pe autostrada, mai putin bine pe drumurile nationale care fac legatura intre statiuni. Liniile inter-city sunt foarte bune pentru a traversa toata insula intr-un timp scurt. Calatoriile pe distante scurte cu busurile care leaga statiunile dureaza mai mult pentru simplul fapt ca opresc in fiecare statie iar cei care urca stau la rand la sofer sa cumpere bilete, sa primeasca rest, sa mai puna o intrebare…
Limba engleza este folosita peste tot, dar si daca stiti rusa, va descurcati de minune pentru ca la cati turisti rusi sunt, parca ar fi a doua limba.
Recomand vacanta in Cipru nu doar pentru stat la plaja, ci si pentru vizitat la cate are insula de oferit. De asemenea este locatia perfecta pentru vacante in sezon (mai-octombrie) si citybreak-uri in extrasezon, pentru ca preturile bune la biletele de avion sunt undeva intre 20-70 de euro.