Principala insula din Seychelles si cea mai mare din arhipelag, insa si cea mai comerciala (turistica) este Mahe. Aici se afla capitala, aeroportul dar si majoritatea locuitorilor tarii (cam 80.000 ), industria, asa putina cum este, tot aici se afla, […]
Principala insula din Seychelles si cea mai mare din arhipelag, insa si cea mai comerciala (turistica) este Mahe. Aici se afla capitala, aeroportul dar si majoritatea locuitorilor tarii (cam 80.000 ), industria, asa putina cum este, tot aici se afla, iar in capitala se iau hotararile si de aici se conduce tara. Este si insula cu muntii cei mai inalti (aproape 1000 m), avand in jur de 65 de plaje, cele mai multe atractii turistice, foarte multe hoteluri asa ca majoritatea agentiilor care vand sejururi, aici au ofertele. Noi am preferat o atmosfera mai autentica si mai putin comerciala, de aceea am optat pentru a sta mai mult pe celelalte doua si doar o zi aici.
Desi timpul a fost scurt am porofitat din plin si ne-am plimbat pentru ca rezervasem dinainte un tur al insulei cu taxi prin Seychelles Taxi Touring. Ne-a preluat Allan si am avut la dispozitie 8 ore sa o colindam in lung si-n lat (cam 150 km patrati), Pentru ca stiam deja cam ce am vrea sa vedem, a tinut cont de dorintele noastre si ne-a dat tot felul de informatii utile. Masinile lor sunt foarte bine intretinute si am avut surpriza sa constatam ca desi rezervasem una de 5 locuri, a venit cu un mini van de 7 locuri foarte confortabil.
Pentru ca era duminica, orasul era foarte linistit (partea buna) dar toate magazinele si obiectivele erau inchise (partea mai putin buna pentru cine isi lasa cumparaturile pe ultima zi). Vorba ghidului “oamenii fie sunt la biserica, fie acasa ca s-au imbatat sambata noaptea”. Bisericile din centru arata faptul ca aici desi majoritatea populatiei este catolica (peste 90%), exista loc si pentru celelalte dominatiuni: evanghelice, hinduse, foarte putini musulmani. De altfel templul hindu se afla chiar in centru, la fel si biserica anglicana, aproape de simbolul orasului, turnul cu ceas care este comparat cu Big Ben in miniatura.
Langa Victoria se poate vizita gradina botanica, gradina de mirodenii, insa noi am zis “pas” pentru ca majoritatea speciilor le vazusem deja pe celelalte insule in mediul lor natural. Tot langa Victoria se afla cel mai nou cartier rezidential, Eden Island (pentru cei care vor vila pe apa si yacht-ul parcat la poarta), si mai au in plan alte asemenea constructii in zona. Pentru plimbarea de dimineata in capitala am avut singurul moment cu soare al zilei. Dupa ce am trecut pe la vila sa ne cazam si sa lasam bagajele, a si inceput ploaia tocmai cand ne pregateam sa vedem cele mai frumoase plaje.
Am fost in cea mai cunoscuta zona turistica, plaja Beau Vallon unde exista multe hoteluri, restaurante, magazine si chiar o piata unde localnicii isi aduc marfa (in general peste si fructe). Ne-am plimbat pe faleza, am incercat cateva poze nereusite din cauza ploii si ne-am urcat in masina. Aici se vede frumos apusul (cand e senin), dar alte cateva plaje care sunt frumoase si merita amintite sunt Anse Intendance, Takamaka (cu arborii takamaka cunoscuti pentru lemnul dur), Grand Anse, Anse Boileau (preferata de localnici pentru apusul spectaculos), Anse Forbans, Fairyland Beach, si Anse Louis, o plaja micuta langa resortul Maia (unde o noapte de cazare este in jur de 2500 E la casutele cu piscina privata deasupra oceanului) dar privelistea este incantatoare. Noi am avut cazare langa Anse Royale, o plaja lunga si ingusta, destul de abrupta, cu multe facilitati in zona dar si multi localnici care la asfintit isi fac veacul pe acolo si nu sunt chiar oamenii linistiti si boemi de pe La Digue. Poze frumoase cu plajele nu am pentru ca a plouat tot timpul (cu mici pauze cum a fost cand am stat sa mancam). Insa cam toate seamana: plamieri inalti unii aplecati spre apa turqoise, plaje cu nisip alb si fin inconjurate de munti si paduri inverzite cu stanci pe alocuri, exact ca in pozele exotice din cele mai frumoase reclame (dar numai atunci cand e soare). Diferenta calitatii plajelor este in functie de perioada in care sunt pline de alge sau nu, in functie de directia vantului care se schimba o data la sase luni.
Ce a meritat sa vizitam chiar daca vremea nu tinea cu noi sau ca era duminica (ziua in care majoritatea obiectivelor de pe insula erau inchise) a fost Craft Village, un sat in stil colonial in care fostele casute ale sclavilor au fost transformate in magazine de artizanat si suveniruri unde localnicii confectioneaza manual tot felul de obiecte cu specific local iar preturile nu sunt mai mari decat in magainele din statiuni.
Pentru o panorama deosebita asupra insulei dar si a locului incarcat de o istorie dureroasa, Mission Lodge este locul in care misionarii au adunat copiii fostilor sclavi pentru a-i scoli, oferi educatie si perspectiva unei noi vieti.
Urmatoarea zi dimineata devreme a venit taxi si ne-a dus la aeroport, iar pe soceaua de langa ocean puteam vedea cum soarele se pregateste sa rasara. Mi-ar fi placut sa prind un ultim rasarit, sa-l vad cum apare din ocean si lumineaza frumosii munti de pe Mahe. Daca stiam ca avionul pleaca mai tarziu cu o ora poate mai zaboveam un pic 🙂 Cu parere de rau a trebuit sa renunt la costumul de baie si pantalonii scurti si sa imi pregatesc hainele groase si geaca de iarna pentru ca acasa ne astepta gerul. Raman amintirile, pozele si muzica mea preferata: valurile.