Cunosti senzatia aia cand afara-i frig si innorat si vrei sa evadezi unde-i cald si bine? Nu, nu in casa langa semineu ci in tarile calde 🙂 Daca o cunosti ferice de tine, daca nu iti spun eu ca e […]
Cunosti senzatia aia cand afara-i frig si innorat si vrei sa evadezi unde-i cald si bine? Nu, nu in casa langa semineu ci in tarile calde 🙂 Daca o cunosti ferice de tine, daca nu iti spun eu ca e bestiala, cu atat mai mult cu cat o planuisem din timp si abia asteptam sa vina frigul ca eu sa o tulesc spre caldura. Cand prietenii mei postau poze cu zapada si aeroportul era inchis din cauza vremii, eu postam poze “la cald” de pe plaja si nici ca-mi pasa prea mult daca imprejurarile ma fortau sa mai raman. Ma simteam ca bastinasii care vad zapada doar in poze si traiesc linistiti in tara lor in care este tot timpul cald si soare.
De altfel, peisajele din punctul meu de vedere sunt principalul atu al acestei tari. Si clima a carei temperatura se invarte undeva in jurul a 30 de grade (plus minus cateva) tot timpul anului, fara diferente sesizabile intre temperatura zi / noapte sau intre cea a aerului si a apei oceanului.
Cea mai buna perioada pentru o vacanta in Seychelles este primavara si toamna, deoarece vara curentii sunt foarte puternici si iarna ploua (desi nu in fiecare zi). In schimb umiditatea este ridicata pe tot parcursul anului, undeva peste 80%, ceea ce amplifica senzatia de caldura.
Insa tot datorita umiditatii vegetatia este foarte bogata, totul este verde si inflorit dand senzatia ca te afli in Paradis. Asta pe langa plajele cu nisip fin si alb si culoarea incredibila a oceanului. Cred ca in aceste locuri s-au fotografiat cele mai multe peisaje exotice. Iar viata marina este de asemenea impresionanta, aici fiind locul preferat pentru multi care sunt dornici de aventura subacvatica.
Sunt atatea de povestit incat mi-e greu sa ma decid cu ce sa incep dupa asa introducere lunga 🙂 Pentru ca am stat pe cele trei insule principale, voi povesti separat despre fiecare in parte putin mai tarziu.
Totul a inceput cu o oferta foarte buna la biletele de avion (Turkish Airline) in mai 2016 pentru noiembrie, insa pana ne-am gandit si socotit noi cateva zile, am prins doar oferta buna (pentru asemenea destinatii biletele se scumpesc rapid si ofertele apar destul de rar). Asa ca dupa achizitionarea lor, aveam timp sase luni sa planificam totul. Ne-am miscat repede: impartit zilele, cautat cele mai bune zone (aici e relativ, pentru ca se schimba in functie de cum bate vantul – la propriu), rezervat cazarile, stabilit un buget si gata: ne-am pus pe asteptat in timp ce ne mai gandeam la detalii.
Nu poti pleca undeva pe cont propriu fara o documentare prealabila, insa aici totul m-a facut sa visez frumos cu ochii deschisi. Si cand am coborat din avion am inceput sa traiesc visul cu adevarat, mai ales dupa ce am trecut de emigrari.
Viza este gratuita si se primeste direct in aeroport facand dovada biletelor de avion dus-intors si a rezervarilor pentru cazare pe toata durata sederii si prezentarea pasaportului. Nu sunt necesare vaccinuri sau tratamente profilactice.
Aerul cald si umed, oceanul in stanga foarte aproape de pista, muntele din dreapta, pasarile colorate care misunau peste tot, padurile de palmieri si stancile care strajuiau insula m-au facut sa ma gandesc la Gradina Edenului (se spune ca este locul cu care seamana cel mai bine).
Pentru ca am optat pentru un zbor domestic intre Mahe si Praslin, am avut de asteptat cateva ore in aeroport, dar a fost mai putin obositor decat sa mergem in port si sa luam feribotul si nu cu mult mai scump (diferenta de pret era cam de 15 euro/persoana), dar drumul dureaza 15 minute in loc de o ora. In lunile iunie-august nu este recomandat deloc transferul cu feribotul din cauza valurilor mari.
Aeroportul nu este mare, dar e bine pus la punct, cozile se misca repede chiar daca sunt multe zboruri, exista cateva magazine, duty-free, cafenea, doua banci (unde am schimbat euro in moneda locala) si standuri de unde se pot cumpara cartele prepay: Airtel sau Cable&Wireless (doar pe baza de pasaport). Roaming-ul este foarte scump asa ca un telefon care sa nu fie codat in retea + o cartela prepay este varianta ideala pentru internet si telefon., mai ales ca netul nu este punctul forte prin acele zone.
Ca tot sunt la capitolul buget, toate preturile sunt foarte mari acolo. Nu mari, foarte mari. Totul e importat, asta este singura lor explicatie. Singurele preturi mici sunt la biletele de autobus si la mancarea de la takeaway (care inseamna fie mancare luata la pachet de la anumite restaurante, fie un fel de restaurante mai mici cu cateva mese care iti dau mancarea in caserola).
In rest cazare, taxi, mancare, ferry, suveniruri costa enorm. Se stie de altfel ca Seychelles este una din destinatiile exotice de lux si preturile sunt piperate. Acolo luxul consta in special in simplitate si intimitate, de aceea este destinatia preferata a VIP-urilor care isi permit sa plateasca de la zeci de mii de euro in sus ca sa stea singuri pe o insula pustie dar cu toate facilitatile la indemana.
Resorturi de lux exista si pe insulele locuite, cu preturi de la mii de euro pe noapte si cate sase stele * (mai prinzi si oferte) 🙂 Dar partea buna este ca exista si pensiuni, guesthouse-uri si hoteluri mai mici unde preturile sunt mai prietenoase (asta nu inseamna ca se poate gasi cu usurinta ceva sub 100 euro/noapte). Nu exista acolo conceptul de all inclusive (cu mici exceptii), daca ai mic dejun inclus esti norocos, ca sa nu mai spun despre demipensiune. Insa nu esti la fel de norocos daca stai la un hotel izolat fara sa-ti inchiriezi masina, pentru ca te trezesti ca trebuie sa-ti cumperi din hotel pana si un litru de apa care costa cel putin 10 euro, ca sa nu mai vorbim de mancare si multe alte servicii care nu sunt incluse.
Pentru noi cazarea a fost impartita intre cele trei insule: La Digue (3 nopti), Praslin (5 nopti cu mic dejun) si Mahe (1 noapte).
Si totusi exista si varianta concediului care sa nu-ti dea bugetul peste cap si care la noi a aratat cam asa:
Cu toate cheltuielile am reusit sa ne incadram in 3000 euro de cuplu
Detalii despre plaje si alte informatii utile am gasit aici..
Tot din acest motiv numarul de turisti este limitat la 400.000 pe an, dar ajung undeva la maxim 200-250.000 de turisti intr-un an, cam cati sunt la noi pe litoral intr-un weekend in varf de sezon. De aceea acolo nu exista plaje aglomerate (undeva la maxim cateva zeci de persoane ca in poza de mai sus), dar sunt multe unde te poti trezi singur. Toate plajele sunt publice, hotelurile sau localnicii nu au voie sa restrictioneze accesul, si nu sunt amenajate dar tocmai asta e farmecul.
Pentru ca sunt atat de multe de vazut, de trait, de simtit, nu este genul de locatie in care sa te trantesti pe-o plaja si sa ramai acolo tot concediul, ci pe langa relaxare sa ai ce explora. Mai pe scurt: un concediu care imbina toate gusturile si poate satisface toate mofturile.
Detalii despre fiecare insula pot fi gasite in postarile dedicate acestora.